NU Architectuur designs home in wooden lime hemp and straw

In the Belgian countryside, NU Architectuur designed a house made of wood, linden hemp and straw, which was built as a simple addition to an existing farm and whose diamond shape contrasts with the plain. The architects designed it entirely out of wood, with something special not only in the shape but also in the technology with which it can withstand the harsh Belgian winter climate. In fact, wood was used for both the secondary load-bearing structures and the exterior cladding. This in turn was combined with an inner layering of prefabricated walls in which lime hemp and straw are the protagonists, natural building materials whose task it is to achieve the best possible heat output.
On a planimetric level, the house consists of a single pentagonal volume and its internal layout is simple but by no means trivial. In addition, the fireplace, stairs, and bathroom gave the architects the ability to climb up with central structures designed to support the peripheral and roof. All of this aims to realize the original volumetric idea of ​​NU Architectuur: a series of beams that follow the pentagonal shape of the external walls, one of the five consisting of a large vertical window that opens onto the landscape and reflects the interiors while the other four form the stiffest part of the overall system. Made of blackened wood with vertical slats, two of which culminate at the top while the others remain rectangular. A clever geometric game that gave architects the opportunity to design the large tin roof, which gave the impression that the entire volumetric system was faceted upwards.

Fabrizio Orsini

Location: Landskouter, Belgium
External team:
Stability: Engitop engineering office
Realization: PURE building
NU team: Karel Verdonck, Saar Tilleman, Halewijn LievensCsa